4 березня 2015 р.

«ЗРАЗКОВИЙ ХУДОЖНІЙ КОЛЕКТИВ» АНСАМБЛЬ НАРОДНОГО ТАНЦЮ «РАДІСТЬ». Керівник О.О.Ризванюк ...трішки історії…


 За понад п’ятнадцять років моєї роботи в «Зразковому художньому колективі» ансамблі народного танцю «Радість», у 2002 році було присвоєно почесне звання «Зразковий художній колектив». Це звання з гідністю було підтверджено в 2006, 2009, 2012 роках. На сьогодні це справжня творча лабораторія.
    Виступи «Радості» можна побачити на різноманітних концертних майданчиках нашого міста. У ансамблі завжди панує дружба та злагода, взаємоповага, спільний пошук нових форм відтворення танцювальних традицій народів світу та національної хореографічної культури.


    
     2000-го року виїзд ансамблю до міста Одеси на Міжнародний фестиваль мистецтв «Жемчужина Юга» (Україна) – «Утренняя звезда» (Росія). У фестивалі-конкурсі ансамбль «Радість» виборов почесне друге місце і був запрошений взяти участь у 10-річчі телевізійної програми «Утренняя звезда» у Москві. Та не судилося взяти участь за браком коштів.
     2001-й рік – диплом Лауреата обласного (в рамках Всеукраїнського фестивалю майстрів мистецтв та народної творчості з нагоди 10-ї річниці Незалежності України) за вагомий внесок у розвиток аматорського мистецтва, традиційної народної культури, високу виконавську майстерність та пропаганду духовної спадщини України.
     І знову години наполегливих тренувань і репетицій. У щоденній клопіткій праці мені допомагає акомпаніатор Дмитро Олександрович Мельник, який прикладає багато зусиль, щоб музичне оформлення занять було яскравим, високо професійним, допомагає розвивати музичний слух у дітей.
  Дуже плідним був 2002 рік. - диплом Управління культури облдержадміністрації за творчу активність, високу виконавську майстерність, пропаганду хореографічного мистецтва і за перемогу в обласному огляді-конкурсі фольклорних колективів «Обереги пам’яті», м.Житомир;
- диплом лауреата за третє місце в номінації «К» – (хореографічні ансамблі малих форм, солісти) та в номінації «Д» – (аматорські дорослі хореографічні колективи) обласного (у рамках Всеукраїнського) фестивалю-конкурсу народної хореографії  ім. П.Вірсь-кого, м.Житомир.
     З 2002-го року Зразковий ансамбль народного танцю «Радість» є незмінним учасником святкування Дня Незалежності України у місті та районі.
     2003-й рік, ансамбль продовжує працювати на сценічних майданчиках міста та області, є учасником усіх урочистостей, присвячених професійним святам і календарним датам.
     «Зразковий художній колектив» ансамбль народного танцю «Радість» був запрошений на свято танцю до міста Житомира з нагоди Дня міста, де вразив глядачів своїм оригінальним виступом, цікавими костюмами та незвичайним аранжуванням пісні «Весна». До речі, цей номер став дипломантом телевізійної програми «В гостях у Ксені».
     Творча співпраця ансамблю з вокальними гуртками ЦПО імені О. Разумкова народжує цікаві хореографічні картинки, які можуть бути окремими танцювальними номерами.
     Наприкінці 2003 року Зразковий ансамбль народного танцю «Радість» знову в Житомирі, бере участь у звітному концерті творчих колективів Бердичева.
     2004-й рік, звітний концерт, присвячений Дню матері. Це було справжнє свято для мам, бабусь, сестричок, подружок, в якому органічно поєднувались пісня і танець, добре слово і яскравість костюму. Досить різнобарвна палітра концертних номерів від легких ліричних танців до емоційно насичених створювала атмосферу справжнього свята – свята матері-берегині, матері-Богородиці, матері-України.
  «Український святковий» – цим номером відкриваються майже усі відповідальні концерти у нашому місті, а разом з «Калинонькою»  та «Перелазом» є візитівкою ансамблю.
      
     «Радість « є: 
- лауреатом І-ї премії Всеукраїнського відкритого благодійного молодіжного фестивалю «Золота підкова», м.Ковель, 2004 рік;
- переможцем обласного конкурсу дитячо-юнацьких хореографічних колективів за третє місце, високі художні здобутки та пропаганду хореографічного мистецтва, селищі міського типу Іршанськ, 2005 рік;
- переможцем І Всеукраїнського мистецького фестивалю народної хореографії «Мокошині потіхи», с.Залізний порт, 2006 рік;
- ансамбль брав участь у XVI Міжнародному фестивалі пісні, танцю і фольклору «Сєдльце 2006» (Республіка Польща);
- у 2006-му році перше місце у обласному (відбірковому) турі ІІ Всеукраїнського фестивалю хореографічного мистецтва ім. П.Вірського, м. Житомир.
       Ансамбль «Радість» є володарем Гран-прі VIII Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Барвистий віночок», м.Дніпропетровськ, 2007 рік.
- дипломантом Міжнародного фестивалю естрадно-циркових дитячих та юнацьких колективів «Понтійська арена-2007» (Вища ліга в Болгарії).
У 2007 році ансамбль «Радість» відзначено Подякою міського голови м.Новоград-Волинський за вагомий внесок у збереження та примноження українських народних традицій, високу майстерність виконання та участь у ювілейних заходах з нагоди 750-річчя Новоград-Волинського та Міжнародного свята літератури і мистецтва «Лесині джерела».
- «Радість» є дипломантом IV Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячої творчості «Гірське сузір’я – прагнення, фантазія, політ» (Словаччина), 2008 рік;
- переможцем відбіркового туру II Міжнародного дитячо-юнацького хореографічного конкурсу «Містерія DANCE», м. Чернігів, 2008 рік.
У 2008-му та 2009-му роках ансамбль  є лауреатом I ступеня IX та X Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Барвистий віночок», м.Дніпропетровськ;
- лауреатом ІІІ ступеню ІІІ Відкритого мистецького фестивалю народної хореографії «Мокошині потіхи», Залізний порт, 2008 рік;
17-18 квітня 2010 року Зразковий ансамбль народного танцю «Радість» приймав участь в IV обласному фестивалі-конкурсі «Великодні дзвони», м.Житомир, де виборов почесне перше місце у номінації «народна хореографія».
     Ансамбль є володарем щорічної відзнаки року у напрямку «Найкращі в культурі»: «Славу міста творять люди» Бердичів-2006, «Місто нашої долі» Бердичів-2007, «На рушнику долі» Бердичів-2008, «Історію пише Бердичів» Бердичів-2009, «Твої перемоги, Бердичів» Бердичів-2010, «Вас вітає Бердичів» Бердичів-2011, «Люби своє місто» Бердичів-2013.
     

     З майже 150 випускників ансамблю чимало з них поступили до середньо-спеціальних та вищих навчальних закладів хореографії і обрали викладання танцю своєю професією. Серед них Вероніка Закликівська (Прокопчук), яка по закінченню  Житомирського училища культури, потім Академії керівних кадрів культури, стала артисткою балету ансамблю пісні і танцю «Льонок».  Хочеться відмітити, що саме нашою випускницею Веронікою була здійснена постановка відомого глядачам хореографічного номера «Калинонька».
     Діана Білоус закінчила Житомирське училище культури; зараз навчається у Рівненському державному гуманітарному університеті (заочна форма) та працює у НВК № 4 та ЗОШ № 7 вчителем хореографії.
     Оксана Розвадовська, перейнявши естафету від мами Любові Михайлівни, яка протягом двадцяти років брала активну участь у моделюванні та пошитті сценічних костюмів для нашого ансамблю, зараз допомагає «Радості», за що її дуже вдячні і вихованці, і керівники.
     Олена Крижба поєднує  навчання у Львівському інституті фізичної культури та роботу з дітьми (працює з колективом сучасного танцю).
     Катерина Шевчук теж має невеликий танцювальний колектив у Козятині.

     Вже майже п’ять років, як привели своїх доньок в «Радість» одні з перших випускників ансамблю: Хоменець Максим, Рибаченко Наталя, Самофалова Олеся. 


Немає коментарів:

Дописати коментар